nedjelja, 21. siječnja 2018.

Hram boga Mitrasa u Jajcu

Koliko su se ispreplitale razne kulture na području cijele Bosne i Hercegovine, a time i kroz Jajce, svjedoče i spomenici građeni u različitim periodima. Samo 300 m od srednjovjekovne historijske jezgre grada nalazi se biser bosanskohercegovačkog historijskog naslijeđa - Mitrejum.

Centralni oltar hrama u Jajcu

Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitra je uživao veliku popularnost u 2.i 3. stoljeću n.e. Bio je rasprostranjen po provincijama Rimskog carstva među vojskom, ali i običnim stanovništvom. Indoiransko božanstvo sunca i svjetlosti, Mitra, sljedbenicima budi nadu u mir, pravednost te podiže svijest o zagrobnom životu. Kao takvo, Mitraizam je bio idealan kao podloga za krščanstvo koje je zatim pristiglo na ova područja. Obredi sljedbenika mitraizma su se održavali u mističnim uvjetima. Gradili su veoma male i gotovo uvijek podzemne hramove. U nedostatku prirodne špilje nerijetko bi pravili imitacije - speleje. Primjer takvog jednog hrama nalazi se u Jajcu.

Molitvena prostorija je izgrađena u obliku male prostorije. Isklesane kamene klupe uz bočne zidove hrama mogle su primiti otprilike 20-tak osoba. U centralnom dijelu hrama nalazi se veliki oltar na kojem su mitraisti žrtvovali neke od životinja. Na gornjem dijelu oltara nalazi se ilustracija Mitre uklesana u stijeni. Mitra, u obliku mladića ubija bika, ogrnut lepršavim plaštom. Rep bika je ukrašen klasjem pšenice koji označava plodonosnu poljoprivrednu godinu. Mitri u tome pomažu pas, zmija i škorpion, dok gavran, isklesan u blizini Mitrejeve glave, prenosi vijesti od sunca. Na reljefu su također isklesani likovi lučonoša (Kautas i Kautapates) i dva ženska lika božica. Uz veliki žrtveni oltar nalaze sei tri manja žrtvena oltar, te kameni kip Kautopatesa bez glave. 


Hram boga Mitrasa u Jajcu je jedan od najstarijih spomenika nulte kategorije u BiH te se zbog svoje specifičnosti ubraja i u najznačajnije mitreje u cijeloj Evropi.

Hram može biti dio programa organizovanog obilaska grada ukoliko VI to želite. Više informacija o organizovanom obilasku pogledajte OVDJE


Autor: Aida Klapuh





Nema komentara:

Objavi komentar

Yugoslavia (AVNOJ)

In order to accomplish that, political body called Antifascist council of national liberation of Yugoslavia (abr. AVNOJ) was established. D...